Natura

De Vouiquipèdia, l’enciclopèdia abada.
(Redirigiê dês Enveronance)
Cél articllo est ècrit en arpetan supradialèctâl / ORB lârge. Lo blâson panarpetan


Aremens

La Natura comprend l’environnament naturâl avouèc los fenomènos de la biologia, de la g·eologia et de la mètèorologia etc., et asse-ben la biosfèra sus la tèrra, los cors d’ègua, les pièrres, los habitâts et payisajos et écosistèmos tèrrestros et marins con les èspèces d’animâls, de pllantes, de pêssons, des champegnons, de bactériens et con los homans.

Les sciences naturèles — la Biologia, la Botanica, la Zoologia, la Ch·imia, la Fesica, l’Astronomia, la Mèdecina (entre ôtres) — et pués les sciences de la tèrra — la Geologia, la Minèralogia, la G·eografia, l’Hidrologia etc. — ètudiont los fenomènos naturâls.

Un mouél de fôrmes biologiques sont la ples emportanta ressôrsa por la produccion agriculturâla. Matières naturâles servont por l’arch·itèctura et la produccion d’eûtis. La natura est un factor por lo tourismo.

L’ârt presente les émâges de la natura.

La proteccion de la natura et la protèccion de l’enveronence sont emportant por la consèrvacion des biosistèmos et lo salvament de la biodivèrsitât. L’Ècologia ètudie lo patrimouèno naturâl.

Vêre avouèc[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Litèratura[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

  • André Pellicer: Natura. Étude sémantique et historique du mot latin, Paris, 1966.