Comenes du canton de Geneva

De Vouiquipèdia, l’enciclopèdia abada.
Alar vers : navegacion, rechèrche
B down.svg Cél articllo est ècrit en arpetan genevês / ORB lârge. L’armôria du canton de Geneva


Mapa du canton de Geneva que presente sa division en comenes en 2007 [tôs los noms sont en francês].

Cél articllo presente na lista de les comenes du canton de Geneva.

Lista[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

En 2012, le canton de Geneva compte 45 comenes[1]. Il est pas divisâ en districts.

Le canton s’èpate asse-ben sur le lèc Lèman, sen que cela zona seye avouéc gins de comena[1] ; el’est apondua a la lista por comparèson.

Comena :
- nom arpetan

- nom francês
N° OFS Populacion
u 31 de dècembro 2015[2]
Talye
[km²][3]
Densitât
[hab./km²]
Anières Âniéres Anières 6602 +002 558, +0003,86 662,7
Avully-coat of arms.svg Avouelyi Avully 6603 +001 786, +0004,61 387,4
Avusy-coat of arms.svg Avousi Avusy 6604 +001 432, +0005,19 275,9
Bardonnex-coat of arms.svg Bardenèx Bardonnex 6605 +002 264, +0005, 452,8
Bellevue-coat of arms.svg Bèlaviua Bellevue 6606 +003 314, +0004,35 761,8
Bernex-coat of arms.svg Bèrnèx Bernex 6607 +010 098, +0012,95 779,8
Carouge-coat of arms.svg Carrojo Carouge 6608 +021 741, +0002,7 8 052,2
Cartigny-coat of arms.svg Cartegni Cartigny 6609 +000863, +0004,38 197
Chancy-coat of arms.svg Chanci Chancy 6611 +001 606, +0005,36 299,6
CheneBourg-coat of arms.svg Chèno-Bôrg Chêne-Bourg 6613 +008 511, +0001,28 6 649,2
CheneBougeries-coat of arms.svg Chèno-les-Bogeries Chêne-Bougeries 6612 +011 318, +0004,13 2 740,4
Choulex-coat of arms.svg Chôlèx Choulex 6614 +001 155, +0003,91 295,4
CollexBossy-coat of arms.svg Côlèx-Bossi Collex-Bossy 6615 +001 667, +0006,89 241,9
Cologny-coat of arms.svg Cologni Cologny 6617 +005 520, +0003,67 1 504,1
CollongeBellerive-coat of arms.svg Colonges-Bèlariva Collonge-Bellerive 6616 +008 037, +0006,12 1 313,2
Confignon-coat of arms.svg Confegnon Confignon 6618 +004 535, +0002,77 1 637,2
Corsier-coat of arms.svg Corziér Corsier 6619 +002 030, +0002,74 740,9
Dardagny-coat of arms.svg Dardagni Dardagny 6620 +001 549, +0008,6 180,1
Aire-la-Ville Ére-la-Vela Aire-la-Ville 6601 +001 160, +0002,93 395,9
Celigny-coat of arms.svg Felegni Céligny 6610 +000690, +0004,65 148,4
Coat of Arms of Geneva.svg Geneva Genève 6621 +201 164, +0015,93 12 628
Genthod-coat of arms.svg Gentôd Genthod 6622 +002 773, +0002,87 966,2
Gy-coat of arms.svg Giéz Gy 6624 +000511, +0003,28 155,8
Hermance-coat of arms.svg Hèrmence Hermance 6625 +001 016, +0001,44 705,6
Jussy-coat of arms.svg Jessi Jussy 6626 +001 279, +0011,35 112,7
Lancy-coat of arms.svg Lanci Lancy 6628 +031 557, +0004,77 6 615,7
Laconnex-coat of arms.svg Laquenèx Laconnex 6627 +000664, +0003,83 173,4
      Lèc Lèman Lac Léman 9760 +00 0000, +0036,67 +0000,
GrandSaconnex-coat of arms.svg Le Grant-Saquenèx Le Grand-Saconnex 6623 +012 171, +0004,38 2 778,8
Meinier-coat of arms.svg Mêniér Meinier 6629 +002 145, +0006,96 308,2
Meyrin-coat of arms.svg Mêrin Meyrin 6630 +022 399, +0009,94 2 253,4
Onex-coat of arms.svg Ônèx Onex 6631 +018 697, +0002,82 6 630,1
Puplinge-coat of arms.svg Peplinjo Puplinge 6636 +002 127, +0002,66 799,6
PerlyCertoux-coat of arms.svg Pèrlyi-Essartox Perly-Certoux 6632 +003 046, +0002,53 1 204
PlanLesOuates-coat of arms.svg Plan-de-les-Vouétes Plan-les-Ouates 6633 +010 374, +0005,86 1 770,3
PregnyChambesy-coat of arms.svg Pregni-Sambèsi Pregny-Chambésy 6634 +003 635, +0003,24 1 121,9
Presinge-coat of arms.svg Presinjo Presinge 6635 +000712, +0004,72 150,8
Russin-coat of arms.svg Russin Russin 6637 +000533, +0004,91 108,6
Satigny-coat of arms.svg Sategni Satigny 6638 +004 127, +0018,92 218,1
Soral-coat of arms.svg Sorrâl Soral 6639 +000759, +0002,95 257,3
Thonex-coat of arms.svg Tônèx Thônex 6640 +014 140, +0003,84 3 682,3
Troinex-coat of arms.svg Trouenèx Troinex 6641 +002 338, +0003,42 683,6
Vandoeuvres-coat of arms.svg Vendôvres Vandœuvres 6642 +002 542, +0004,41 576,4
Veyrier-coat of arms.svg Vêriér Veyrier 6645 +011 298, +0006,5 1 738,2
Vernier-coat of arms.svg Vèrneyér Vernier 6643 +035 298, +0007,68 4 596,1
Versoix-coat of arms.svg Vèrsôye Versoix 6644 +013 439, +0010,51 1 278,7
Soma +490 578, +0282,48 1 736,7

U nord-èste, la comena de Felegni est pas ategnenta avouéc le résto du tèrritouèro du canton ; el’est composâye de doux morséls endèpendents, encllavâs dediens le canton de Vôd.

Règ·ions genevêses[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

  • La Champagne : contint les sèpt comenes d’Avouelyi, Avousi, Cartegni, Chanci, Ére-la-Vela, Laquenèx et Sorrâl ;
  • Le Mandament : dèsigne orendrêt na règ·ion viticola importanta composâye de les comenes de Dardagni, Russin et Sategni.

Historico[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Comenes rèunies[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Comenes rèunies 1815-1816 :
  •      Geneva et sos vielys tèrritouèros ;
  •      comenes cèdâyes per la France ;
  •      comenes cèdâyes per la Savouè.

Cela parola dèsigne los tèrritouèros cèdâs a Geneva per la France diens le Payis de Gèx en 1815 et pués per la Savouè en 1816[4]. Le tèrritouèro genevês ére tant qu’ique morselâ. Le novél canton rejuent d’ense la Confèdèracion suissa avouéc un tèrritouèro d’un solèt morsél et rapondu fesicament a la Suisse. En mémo temps de zones franches sont fêtes, que contegnont le Payis de Gèx, Sant-Jelien, le Salèvo et Anemâsse. Celes legnes de les douânes reculâyes garantéssont u dediens de les zones franches la libra circulacion de les marchandies de vers Geneva.

Les comenes rèunies sont :

  • u second trètâ de Paris, le 20 de novembro 1815 : Côlèx-Bossi, Le Grant-Saquenèx, Mêrin, Pregni, Vèrneyér et Vèrsôye ;
  • u trètâ de Turin, le 16 de mârs 1816 : Âniéres, Avousi, Bardenèx, Bèrnèx, Carrojo, Chèno-Tônèx, Chôlèx, Colonges-Bèlariva, Compesiéres, Confegnon, Corziér, Ére-la-Vela, Hèrmence, Lanci, Laquenèx, Mêniér, Ônèx, Peplinjo, Pèrlyi-Essartox, Plan-de-les-Vouétes, Presinjo, Sorrâl, Trouenèx et Vêriér.

Scission de comenes[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Aprés la formacion du canton de Geneva et du dècopâjo iniciâl du tèrritouèro, de scissions de comenes sè sont passâyes u méten du XIXo siècllo.

Fusions de comenes[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Três comenes ant étâ rapondues a la vela de Geneva en 1931 :

Vér avouéc[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Bibliografia[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Articllos liyês[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Lims de defôr[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Notes et rèferences[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Notes[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Rèferences[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

  1. 1,0  et 1,1 [xls] Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value).
  2. Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value)..
  3. Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value).
  4. « Communes réunies » sur lo Dictionnaire historique de la Suisse en legne.

Modèlo:Palèta Comenes per quenton suisso Modèlo:Portâl Geneva