Comenes du canton de Nôchâtél

De Vouiquipèdia, l’enciclopèdia abada.
Alar vers : navegacion, rechèrche
B down.svg Cet’articllo est ècrit èn arpetan nôchâtelês / ORB lârge. L’armôria du canton de Nôchâtél


Mapa du canton de Nôchâtél que presènte sa division èn comenes èn 2018 (tôs les noms sont èn fràncês).

Cet’articllo presènte una lista des comenes du canton de Nôchâtél.

Histouère[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Les comenes nôchâtelêses modèrnes dâtont du 19émo siècllo. Aprés la rèvolucion nôchâtelêsa de 1848, les comenes borgêses (de comeniérs) du Vielyo Règ·imo sè doblont pou a pou de comenes municipâles (d’habitents). La louè sus les comenes de 1888 botét a una fusion de cetes municipalitâts et de les vielyes comenes et tot pllen de petites comenes fusionont a cet’ocasion[Nota 1].

Lista[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Èn 2018, le canton de Nôchâtél compte 31 comenes, partagiês èn quatro règ·ions. Les règ·ions rèmpllaçont u les siéx districts et repregnont a ceta dâta lor rolo de passon statistico[1].

Le canton s’èpate giére sus les lècs de Bièna et de Nôchâtél, sen que cetes doves zones fassont partia de rèn de comena[2] ; sont comprêses dèns la lista por comparèson.

Les comenes et lors règ·ions
Nom arpetan Nom fràncês N° OFS[2] Règ·ion[2] Populacion
(dècembro 2016)[3]
Supèrficie
(km2) [3]
Densitât
(hab./km2)
Boudry-coat of arms.svg Bouédri Boudry 6404 Litorâl +005 846, +0016,77 348,6
Brot-Plamboz-coat of arms.svg Broc-Planbôsc Brot-Plamboz 6433 Montagnes +000268, +0016,03 16,7
Corcelles-Cormondrèche-coat of arms.svg Corcèles-Cort-Mondrèche Corcelles-Cormondrèche 6407 Litorâl +004 732, +0004,86 973,7
Blason ville suisse Cornaux (Neuchatel).svg Cornôd Cornaux 6451 Litorâl +001 594, +0004,72 337,7
Cortaillod-blason.png Cort-Alyôd Cortaillod 6408 Litorâl +004 777, +0003,69 1 294,6
Cressier NE-coat of arms.svg Cressiér Cressier 6452 Litorâl +001 921, +0008,55 224,7
Hauterive NE-coat of arms.svg Hôtariva Hauterive 6454 Litorâl +002 639, +0002,12 1 244,8
La Brévine-coat of arms.svg La Brevena La Brévine 6432 Montagnes +000632, +0041,82 15,1
La Chaux-de-Fonds-coat of arms.svg La Châls La Chaux-de-Fonds 6421 Montagnes +038 965, +0055,66 700,1
La Chaux-du-Milieu-coat of arms.svg La Châls-du-Muètât La Chaux-du-Milieu 6435 Montagnes +000499, +0017,28 28,9
Commune de la Côte-aux-Fées.jpg La Couta-ux-Feyes La Côte-aux-Fées 6504 Vâl-Travèrs +000454, +0012,85 35,3
La Grande-Béroche-coat of arms.png La Grant-Bàroche La Grande-Béroche 6417 Litorâl +009 068, +0042,21 214,8
La Sagne-coat of arms.svg La Sàgne La Sagne 6423 Montagnes +000958, +0025,55 37,5
GW-NE-La Tene.png La Tena La Tène 6461 Litorâl +004 967, +0005,44 913,1
Le Cerneux-Pequignot-coat of arms.svg Le Cèrnél-Pèquignot Le Cerneux-Péquignot 6434 Montagnes +000329, +0015,67 21
Lignières-coat of arms.svg Legniéres Lignières 6456 Litorâl +000965, +0012,51 77,1
Blason ville Le Landeron.svg Le Lànderon Le Landeron 6455 Litorâl +004 559, +0010,31 442,2
Le Locle-coat of arms.svg Le Lôcllo Le Locle 6436 Montagnes +010 433, +0023,14 450,9
Brenets.png Les Bernèts Les Brenets 6431 Montagnes +001 041, +0011,53 90,3
Les Planchettes-coat of arms.svg Les Pllànchetes Les Planchettes 6422 Montagnes +000205, +0011,73 17,5
Wappen Les Ponts-de-Martel.jpg Les Ponts-de-Martél Les Ponts-de-Martel 6437 Montagnes +001 294, +0018,23 71
Les Verrieres-coat of arms.svg Les Vèrriéres Les Verrières 6511 Vâl-Travèrs +000706, +0028,68 24,6
Milvignes Blazono.png Milevegnes Milvignes 6416 Litorâl +008 986, +0008,78 1 023,5
Enges.png N-Injo Enges 6453 Litorâl +000274, +0009,59 28,6
Neuchatel city coat of arms.svg Nôchâtél Neuchâtel 6458 Litorâl +033 772, +0018,1 1 865,9
Peseux, Neuchâtel-coat of arms.svg Pesôls Peseux 6412 Litorâl +005 926, +0003,43 1 727,7
Rochefort-NE-blason.png Rochefôrt Rochefort 6413 Litorâl +001 237, +0025,84 47,9
S-blaise.png Sent-Bllês Saint-Blaise 6459 Litorâl +003 232, +0008,87 364,4
Blasonvalderuz.png Vâl-de-Ruely Val-de-Ruz 6487 Vâl-de-Ruely +016 832, +0124,26 135,5
Wappen Valangin.svg Vâlèngin Valangin 6485 Vâl-de-Ruely +000506, +0003,76 134,6
Blason Val-de-Travers.svg Vâl-Travèrs Val-de-Travers 6512 Vâl-Travèrs +010 950, +0124,91 87,7
Partia du lèc de Bièna Lac de Bienne 9178   +00 0000, +0000,52 0
Partia du lèc de Nôchâtél Lac de Neuchâtel 9155   +00 0000, +0085,48 0
Soma +178 567, +0802,93 222,4

Fusions de comenes[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Un’importanta vaga de fusions de comenes nôchâtelêses (municipâles, borgêses) s’est passàye èn 1888 suita a l’adopcion de la louè sus les comenes.

La grelye cé-avâl drèce la lista des fusions de comenes qu’ant étâ opèràyes dèns le canton de Nôchâtél.

Èntràye èn vigor (dâta) Vielyes comenes / èntitâts Novèla comena
1870 Ârosa + Bouédri Bouédri
1888 Broc-Dessus + Planbôsc (municipalitât fêta èn 1875, fusion de la municipalitât avouéc les comenes borgêses èn 1888) Broc-Planbôsc
1888 Combes + Le Lànderon (municipalitât fêta èn 1874, fusion de la municipalitât avouéc les comenes borgêses èn 1888) Le Lànderon-Combes
1888 Fenin + Sâles + Velârs (municipalitât fêta èn 1875, fusion de la municipalitât avouéc les comenes borgêses èn 1888) Fenin-Velârs-Sâles
1888 Vâl-Màrcuel + Vèrnèya (municipalitât fêta èn 1875, fusion de la municipalitât avouéc les comenes borgêses èn 1888) Vâl-Màrcuel-Vèrnèya
1888 Vouens-Mâlê + Sent-Bllês Sent-Bllês
1888 Èpagniér + Marin Marin-Èpagniér
1888 Tiéla + Vâvra Tiéla-Vâvra
1888 Sent-Ôbin + Sôges Sent-Ôbin-Sôges
1888 Corcèles + Cort-Mondrèche Corcèles-Cort-Mondrèche
1900 La Châls + Les Èpllatures La Châls
1930 La Côdra + Nôchâtél Nôchâtél
Marin-Èpagniér + Tiéla-Vâvra La Tena
Boverèce + Butes + Covèt + Flloriér + Les Bayârds + Motiérs + Nêrégoue + Sent-Sulpis + Travèrs Vâl-Travèrs
Ôvèrniér + Boulo + Colombiér Milevegnes
Boudevelyérs + Cèrniér + Chesâr-Sènt-Martin + Cofrâno + Dombrèsson + Èngolon + Fenin-Velârs-Sâles + Fontana + Fontanamelon + Le Pâquiér + Les Genevês-sus-Cofrâno + Les Hôts-Genevês + Mommolèns + Savagniér + Velyérs Vâl-de-Ruely
Broc-Desot + Rochefôrt Rochefôrt
Bevâsc + Fresens + Gorgiér + Montalchiéz + Sent-Ôbin-Sôges + Vâl-Màrcuel La Grant-Bàroche[1]

Vêr giére[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Lims de dedèns[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Notes et rèferences[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

Notes[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

  1. Histoire du Pays de Neuchâtel - Tome 3 de 1815 à nos jours, pp. 33 et 43-44.

Rèferences[changiér | changiér lo tèxto sôrsa]

  1. 1,0  et 1,1Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value)..
  2. 2,0 , 2,1  et 2,2[xls] Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value).
  3. 3,0  et 3,1Erreur Lua dans Module:Biblio/Comon à la ligne 270 : attempt to index global 'Commun' (a nil value)..


Modèlo:Palèta Comenes per quenton suisso Modèlo:Portâl Nôchâtél